PLANUL ELECTORAL

Tot ceea ce facem în Ilfov trebuie gândit global, incluzând orașul București. Nu mai putem să gândim separat. Ilfovul enclavizează Capitala în mod organic, iar toată această zonă nu este gestionată în comun cu Bucureștiul.

Temele de dezvoltare pentru Metropola Verde Bucuresti-Ilfov

Știm că schimbările majore se pot genera numai în timp, dar sunt multe soluții posibile care depind de imediata noastră acțiune. Iată câteva dintre inițiativele practice și concrete pentru Metropola Verde București-Ilfov:

TEMA 1 – SPATII VERZI

În Ilfov se taie păduri in nestire, fără niciun fel de controale. Se ard gunoaie încontinuu, se dau autorizații de mediu în condițiile în care nu ar trebui să se emită astfel de acte. Ilfovul a devenit groapa de gunoi a Bucreștiului. Ilfovul este un județ foarte dezvoltat, dar supraîncărcat din punct de vedere al regimului deșeurilor.

Problema lipsei parcurilor.

Localitățile din Ilfov nu au parcuri –  în special zonele noi precum Popești-Leordeni, Chiajna, Bragadiru, unde se construiește fără a se respecta ideea unui plan urbanistic conform și modern.

Crearea urgenta a Registrului Spatiilor verzi din Bucuresti – Ilfov.

Identificarea spatiilor virane si reconversia lor in spatii verzi.

Toate constructiile noi sa includa un procent de un minim 30% spatii verzi, fie ca sunt spatii de locuit, birouri, retail, depozite sau fabrici.

Parcarile publice nou amenajate sa fie construite cu pavele care sa permita inierbarea lor.

Crearea unei perdele verzi in jurul Bucurestiului si a unor coridoare de ventilatie.

Plantarea de specii care permit o mai buna filtrare a aerului.

Pregatirea teraselor necirculabile in vederea plantarilor.

Toaletarea copacilor sa se faca in mod calificat, cu analiza specifica de la horticultori.

Inlocuirea gardurilor de metal/fier din jurul gradinilor blocurilor cu cat mai multa verdeata (gard viu, copacei sau alte plante care sa se incadreze in peisaj).

Programe de refacere a zonelor defrisate (donatii, participare) corelate cu evenimente culturale urbane.

Amenajarea Deltei Lacul Morii, un parc natural cu implicatii importante de ecosistem

TEMA 2 – APA SI UTILITATILE

Apa este o sursa epuizabila si nu trebuie rispita! Trebuie identificate urgent scurgerile din reteaua de apa, inclusiv implementarea unui management mai bun al folosirii aspersoarelor.

Plan general pentru innoirea infrastructurii

Contorizarea digitala

Identificarea zonelor inundabile si construirea unei casete mai mari pentru scurgere rapida

Inlocuirea conductelor RADET

Dotarea cu filtre, diminuarea costurilor de intretinere a instalatiilor de catre Regii si pentru curatarea apei uzate. Astfel se poate reduce costul apei potabile.

Participarea populatiei la programe, in schimbul unor beneficii

Obtinerea de apa calda menajera prin utilizarea de panouri solare termice

Panouri fotovoltaice pentru consumul comun (ascensor, iluminat scara blocului etc)

TEMA 3 – REGIMUL DESEURILOR SI POLUAREA

Gropile de gunoi din Ilfov sunt neconforme. Odată cu închiderea gropii de gunoi de la Glina, s-au făcut în foarte multe locuri din Ilfov așa-zisele stații de transfer. Stațiile de transfer au ca scop declarat depozitarea gunoiului pentru o perioadă scurtă de timp până când vine un camion mai mare care să transfere acel gunoi la o groapă de gunoi conformă în afara județului Ilfov. În realitate, stațiile de transfer au devenit mini-gropi de gunoi în care deșeurile sunt depozitate și incendiate când este nevoie de spațiu.

Colectarea selectiva prioritate zero

Informarea door to door despre colectarea selectiva care sa prezinte beneficiile ei. Stimularea oamenilor sa recicleze prin prezentarea unor beneficii (investitii suportate de primarie in blocul/pe strada lor etc.)

Containere de reciclat unitare (culoare, model, structura aceasi la nivel de metropola. Imaginea lor trebuie sa fie clara pentru fiecare locuitor, indiferent de zona.)

Poluarea fonica, olfactiva, chimica, sa fie redusa cu 10% in 2021, 15% in 2022, 20% in 2023, 30% in 2024. Aceste obiective pot fi realizate prin reducerea traficului de masini din oras (aceasta reducere trebuie insotita in prima faza de alternative pentru populatie), identificarea poluatorilor fie ei persoane fizice sau juridice, iar transportul pamantului si al resturilor de la constructii sa se faca doar cu masini prevazute cu prelata.

Educatia populatiei in privinta reciclarii corecte. Ex: Un pet murdar de grasimi nu poate fi reciclat fara curatare.

Anveloparea gropilor de gunoi (apa pluviala impreuna cu lichidul rezidual ataca solul).

Definirea unor indicatori de perfomanta pentru regimul deseurilor si pentru calitatea vietii, masurarea si comunicarea constanta.

Cresterea cotei transportului nepoluant. Transportul public nepoluant (metrou, tramvai, troleu) gratuit ne va motiva sa utilizam mai rar masinile personale.

Poluarea vizuala prin reteaua de cabluri aeriene depreciaza imaginea orasului. Sistem modular integrat in trotuare pentru a asigura cablarea.

Exista inca multe activitati industriale poluante in zona urbana. Crearea unor zone metropolitane speciale dedicate minim 30 de ani pentru activitati industriale, in afara perimetrului urban.

Amplasarea pe cursul raurilor a unor filtre care sa retina deseurile aruncate, astfel sa se diminueze riscul de poluare.

TEMA 4 – INFRASTRUCTURA

Nu toate localitățile au o infrastructură pusă la punct, care să ofere canalizări, drumuri asfaltate. Infrastructua rutieră este inexistentă, localitățile din Ilfov trebuie interconectate. Nu exista transport intermodal, deși Ilfovul beneficiază de bugete colosale. Soseaua de centura se blocheaza si nu reuseste sa decongestioneze traficul rutier din Bucuresti.

Parcarile de resedinta sunt nominale ceea ce face ca gradul de ocupare sa fie mic, utilizatorul unic ocupand practic 2 locuri in acelasi timp (parcarea de resedinta si locul din oras). Infrastructura dedicata transportului alternativ (bicicleta / trotinete standard sau electrice) este subdimensionata.

Fluidizarea traficului cu semafoare inteligente

Noduri rutiere la iesirile din oras, parcari gratuite conectate cu linia de metrou, regim de autostrada.
Crearea unei retele de transport cu drumuri semnalizate.
Locuri de parcare securizate in interiorul statiilor de metrou in cazul in care exista spatii generoase neutilizate. Crearea de noi statii intermediare pe reteaua deja existenta, pe modelul din Paris.

Conectarea statiei de metrou cu fluxul de utilizatori prin pasaje subterane (de ex. la statia de metrou Constantin Brancoveanu accesul in statia de metrou este amplasat pe partea cu parcul; fluxul majoritar de utilizatori vine din partea opusa, cu blocuri, trebuind sa traverseze bulevardul).

Transport public gratuit si functionand dupa orar stabilit pentru incurajarea folosirii transportului public.

Cai de rulare separate pentru transport public.

Parcari subterane si amenajare de spatii verzi la suprafata lor.

Piste pentru biciclete si trotinete, retea la nivelul municipiului- nu doar franturi de piste care nu vin si nu duc nicaieri. Piste spre zonele din  jurul Bucurestiului  (de exemplu pista din Buftea – Mogosoaia pana in Popesti Leordeni).

Reabilitarea caii ferate din jurul Bucurestiului care sa aiba statii in apropierea fiecarei localitati.

Reabilitarea urgenta a liniilor de tramvai.

Dambovita navigabila pe anumite portiuni.

Parcarile sa fie facute pe baza de proiecte facute de specialisti (arhitecti, urbanisti). De pilda, in sectorul 3 s-au facut parcari perpendiculare pe trotuar, foarte greu de folosit, care ingreuneaza traficul.

Treceri de pietoni cu solutii pe panouri foto voltaice. Semnalizarea trecerilor de pietoni cu semnal sonor pentru nevazatori (lampi led).

Crearea spatii pentru incarcare autovehicule electrice.

TEMA 5 – SANATATEA

Depolitizarea administrarii spitalelor. Eficienta ca singur obiectiv in Sanatate.

Reabilitarea rapida a spitalelor CF2, Pantelimon, IOMC, Sf Ioan etc.

Constructia unui nou spital de Arsi.

Centru MOBIL de transfuzie sanguina (un spital mobil care sa mearga in anumite zone si sa informeze oamenii ca transfuzia salveaza vieti si este buna si pentru sanatatea lor).

Campanii intense de informare in scoli, licee, facultati  – SPUNE STOP DROGURILOR, TIGARILOR SI ALCOOLULUI EXCESIV. Informarea tinerilor asupra efectelor nocive pe termen lung.

Programe care pun accentul pe preventie. Programe prin care oamenii sa isi faca analize si verificari periodice, in functie de fisa personala.

Eliminarea celebrului “plic” ( inca exista in tara si chiar si in Bucuresti).

Proceduri digitalizate in spitale pentru reducerea timpului de asteptare.

Programe impreuna cu educatia in scoli: consumul de droguri, educatie sexuala etc.

TEMA 6 – EDUCATIA

Feedback anual din partea elevilor – profesori, scoala, materii, programa.

Constructia de noi crese si gradinite.

Program activ de afterschool in scoli.

Programe de informare in scoli despre legislatia rutiera si notiuni elementare de drept.

Informarea elevilor despre reciclare si introducerea lor activa in acest program.

Educatie financiara in scoli.

Educatie pentru intretinerea sanatatii (nutritie, sport).

Psihologie si analiza aptitudinilor copiilor, inca de la gradinita.

Scolile sa aiba autobuze de preluare a copiilor din statii. In toate orasele parintii isi duc si aduc singuri copiii de la scoala, lucru care are multe consecinte: stres, timp pierdut, trafic, efecte psihologice la copii, consum, poluare. 

Reinfiintarea scolilor pe meserii si reeducarea mentalitatii conform careia o scoala de acest tip este o rusine. Deficitul mainii de lucru in Romania este o problema in toate domeniile.

Incurajarea cursurilor interactive.

Practica pe domenii.

Analiza domeniilor noi pentru implementarea in scoli.

TEMA 7 – CULTURA SI ENTERTAINMENT

Reabilitarea cladirilor istorice – in momentul de fata se asteapta prabusirea cladirilor pentru a intra in posesia terenurilor.

Folosirea teatrelor de vara pentru organizarea de spectacole.

Palatul Stirbei de introdus in circuitul cultural al Bucurestiului.

Reabilitarea Muzeului Tehnic Leonida din Parcul Carol.

Infiintarea Muzeului Transportului Public in Bucuresti.

Inchiderea zonei de la fantani, Piata Unirii, si transformarea ei in zona pietonala.

Zona lacului Vacaresti parc Natural Urban cu zone in care sa se poata studia fauna si flora de catre elevi.

Evenimente culturale cu programe de informare si educatie aferente.

Implicarea tinerilor iubitori de graffiti pentru infrumusetarea unor zone “gri” ale oraselor pe diverse teme de ilustrare.

Cinema in aer liber.

Infiintarea unor Centre de Arta si Manufactura cu artisti care lucreaza in ateliere deschise publicului (cursuri, expozitii etc.)

TEMA 8 – SPORT SI ACTIVITATI RECREATIVE

Amenajare in parcuri a zonelor cu aparate de fitness speciale pentru outdoor.

Accesul iubitorilor de miscare in bazele sportive, terenuri de atletism.

Reabilitarea stadionului din parcul cu platani (Stadionul BNR) si introducerea lui in circuitul sportiv.

Constructia unei arene moderne de tenis, Arenele BNR.

Constructia unui complex acoperit de inot.

Constructia unor piste de alergare cu tartan in parcuri.

Cluburile sportive, cluburile de dans pot organiza diverse competitii si/sau evenimente in parcuri sau piete, legate de sarbatori sau alte celebrari.

Aleea Calaretilor, un traseu ecvestru in metropola, accesibil urban publicului.

TEMA 9 – JUSTITIA SOCIALA

Campanii de informare asupra drepturilor cetatenilor.

Accesul neingradit la educatie, sanatate si utilitatile esentiale pentru o viata decenta.

Informarea corecta a cetatenilor in ce priveste speranta de viata, ce cauze pot scadea speranta de viata si care ar fi solutiile pentru remedierea acestei scaderi.

Asigurarea identitatii fiecarui cult religios si indepartarea fanatismului prin actiuni concrete.

Platforma online, bazata pe vot de opinie.

TEMA 10 – TRANSPARENTA SI PARTICIPARE

Campanii de informare a publicului despre importanta votului si puterea decizionala, mecanismele socio-economice in relatie cu politicul si dezvoltarea comunitatilor.

Administratia publica trebuie sa fie transparenta pentru public (disponibilitate online 100% a informatiilor despre achizitii, concursuri, organigrame, salarizari, bugete, concursuri, licitatii etc.)

Administratia publica trebuie sa serveasca interesele cetatenilor (consultări comunitare pentru prioritizarea proiectelor majore).

Identificarea proiectelor sociale si managementul resurselor pentru a pune in legatura pe cei ce au nevoie si pe cei interesati sa ajute – voluntarii.

Indicatori de perfomanta dedicati proiectelor publice: cost si beneficiu / locuitor.

Afisarea tuturor informatiilor administrative in spatiul online (aplicatie speciala pe android sau IOS  pentru informatii referitoare la zona in care se inchid  temporar gazele/apa, unde se blocheaza un bulevard etc.)

TEMA 11 – DIGITAL CITY SI SMART REGION

Perceptia generala asupra interactiunii cu administratia este ca birocratia e greoaie. E nevoie de digitalizarea si regandirea proceselor, plecand de la experienta utilizatorilor / nevoile cetatenilor, nu de la structura administratiei.

Exista deja o aplicatie mobila de digitalizare a transportului public. Trebuie doar sa o comunicam si sa incurajam cat mai multi utilizatori sa o utilizeze.

Administratia publica functioneaza majoritar pe principiul unui buget garantat fara preocupari legate de sustenabilitatea veniturilor. Implicarea primariei in proiecte de investitii, utilizand chiar si patrimoniul in scopul generarii de venituri durabile din exploatare (chirii, dividende, exploatare parcari publice etc.)

Digitalizarea serviciilor esentiale si plata online sau cu cardul in toate institutile din Bucuresti.

Crearea unor zone exclusiv pentru Industria IT si pentru cercetare (zona Expozitiei, zona Magurele).

Platforma de gestiune a iluminatului, asa incat, in functie de trafic, sa se reduca intensitatea.

Eficienta energetica, dotarea scolilor, hotelurilor etc.

Solutii de document management in institutiile statului.

TEMA 12 – SIGURANTA SOCIALA

Reformarea Politiei Locale la nivel de Bucuresti si desfiintarea unor structuri ale Politiei Locale la nivel de Sector.

Schimbarea Regulamentului de organizare și funcționare a poliției locale – focusarea pe preventie si auto sesizare a agentilor.

Iluminat public cu sursa din panouri fotovoltaice.

TEMA 13 – REDUCEREA GRADULUI DE SARACIE

Politici de regasire a rolurilor sociale eficiente pentru cei in dificultate.

Cantine sociale pentru a asigura cu demnitate un nivel corect de alimentatie pentru cetatenii aflati in situatii dificile (minori, adulti si varstnici).

Mai mult timp pentru activitate de teren, pentru a verifica si garanta aplicarea legii.

Singuratatea este foarte grea pentru persoanele in varsta, nevoia de socializare este importanta. Centre de socializare pe diverse teme / activitati. Centre comune copii prescolari – varstnici

Violenta domestica – femei singure sau cu copii mici trebuie sa paraseasca domiciliul conjugal si au nevoie de integrare sociala si economica

Ingrijirea batranilor in centre specializate.

Stimularea educatiei in zonele sarace din zona Bucuresti – Ilfov si programe de hrana gratuita pentru copiii care provin din familii vulnerabile.

Cursuri de ucenicie facute direct in firme de profil pentru necalificati.

Dubla incurajare pentru antreprenori/ firme prin ajustarea impozitelor.

Analiza oraselor cu grad de saracie ridicata si propuneri pentru investitii in vederea ridicarii cotei orasului, zonei, crearea unor locuri de munca etc.

Locuri de munca in reciclare si reabilitarea infrastructurii.